Generellt mår vi sämre och sämre och ändå pressar vi oss mer och mer. De skyhöga förväntningarna vi har på oss själva och som samhället så snällt hjälper till att maxa – de tar oss bara längre och längre bort från kärnan i att vara människa.
Våra scheman är numera så späckade att det helt enkelt inte finns tid för återhämtning. Skulle vi mot förmodan lyckas trycka in en stunds avslappning blir det snarare ett måste på checklistan än en naturlig, lugn och inkännande stund. Kanske vet vi inte ens vad återhämtning är? För nej – det är inte att sladda in på gymmet med andan i halsen, ta ett snabbt cardio- eller styrkepass medan du i huvudet planerar veckans middagar, försöker komma ihåg vad det står på dagens att göra lista och samtidigt lösa vem som kan lämna barnen i skolan nästa dag. Det är INTE återhämtning.
Återhämtning handlar om att vila – att ta det lugnt och andas djupt. Framför allt att låta hjärnan vila. Det är hjärnan som stressar kroppen. Våra tankar går i ett, det är som en konstant loop av saker som vi tror vi måste lösa. Sanningen är att den konstanta tankeverksamhet som många tror gör oss mer effektiva och får oss att maxa både dagen och livet – den sliter ut oss. Hjärnverksamheten gör kortisolnivåerna i hjärnan höga vilket leder till att kroppen far fysiskt illa. Vi blir mer känsliga för inflammationer, vi får sämre sömn, våra prestationer sjunker och både hormonbalans och livsviktiga funktioner som sköldkörtel och binjure tar massor med stryk.
Dessutom är det så att ju mer vi pressar oss själva desto längre kommer vi ifrån vem vi är, vad vi vill och vad som faktiskt är viktigt för oss – vem vi är helt enkelt. I stället klär vi snabbt på oss en massa dugliga epitet som samhället glatt lockar med för att göra oss till någon form av supermänniskor. Frågan är väl om det är värt det?
Vad är den ultimata återhämtningen?
Det finns ingen ”quick fix” eller ”one-fits-all-lösning” som gör det snabbt och lätt att bocka av återhämtning från listan utan det handlar om det motsatta – ge dig själv tid för att hitta lugnet. Lösningarna för att lugna våra överstressade system är många gånger enkla och självklara. Det handlar snarare om att lära sig prioritera dem även när man inte har tid eller lust.
Ta ett djupt andetag
När vi missat återhämtning under en längre tid är hela nervsystemet stressat. Med hjälp av långa djupa andetag lugnar vi kroppen och hjärnan och det parasympatiska nervsystemet, som tar hand om kroppens lugnande funktioner, aktiveras. Hitta kortare eller längre stunder att djupandas – viktigt är att du samtidigt aktivt försöker släppa tankar och stress.
Skriv ner det
Tycker du om att skriva? Ta en stund varje dag och skriv ner dina tankar. Släpp känslan av prestation eller att du vill förmedla något det här handlar om att låta tankarna komma fritt. Efter lite övning kan det bli ett bra sätt för både hjärnan och kroppen att släppa på spänningar och hamna mer i nuet.
Var i naturen
Naturen lugnar. Ge dig tid att vara utomhus – i naturen så ofta du kan. Här menar man inte snöra på löpardojjorna och maxa pulsen i närmsta skogsslinga utan det är mer en övning i att ta in lugnet naturen erbjuder.
Var nära de du älskar
Forskning visar att vi mår bättre av att känna närhet. Då utsöndras kroppens eget oxytocin som gör oss lugna och får oss att må bättre. Unna dig tid att vara nära och närvarande med de och dem du älskar helt enkelt.
Sov gott
Sömnen är den absolut viktigaste nyckeln till återhämtning. Det är när vi sover som vi tar igen oss allra bäst. Har du slarvat med återhämtning under dagen blir sömnen lätt sämre. Självklart sover alla dåligt i perioder men det viktiga är att vara uppmärksam och försöka göra sömnen bättre när vi kan.
Rebecca
Japp! Exakt så!