kaer-collective
I Filippas färgglada feed hittar du en inspirerande  blandning av hållbara stil- och modetips. Hon har svart bälte i second hand-shopping och är proffs på att tänka medvetet kring mode och konsumtion. Hos Filippa är det helt fritt från pekpinnar men bered dig på en brinnande känga till modevärlden emellanåt.
Instanamn: @fairfashionistafilippa

Väla – Sveriges bästa köpcenter? My ass.

Enligt Handelstrender är Väla Sveriges bästa köpcenter. Väla är inte bara Sveriges bästa, de är Skånes största och ja, det här är en megastor shoppingmaskin!

Alla älskar att åka till Väla. ”Vad ska du göra i helgen?” ”Åka till Väla!” svarar många. Ja, det är sant.

Själv har jag undvikit platsen i ganska många år nu. Och det hade jag faktiskt inte gjort, om det var så att de över huvud taget, något litet i alla fall, tänkte på hållbarhet.

Men det gör de inte. INGENTING.

På Väla finns ingen second hand-butik. Det fanns en, men det är i princip omöjligt för små privata aktörer att existera på ett köpcenter.

Har Väla bjudit in några andra second hand-butiker undrar vi väl alla? Jag tror inte det.

De har gjort ett enastående försök att ha lilla Myrorna-avdelningen på MQ, men seriöst? Jag har som sagt varit på detta mekka väldigt få gånger de senaste åren och det är exakt samma kläder som hänger där.

Men! Kanske Väla tänker annan hållbarhet tänker ni! De kanske har välproducerade plagg istället?
Tyvärr inte. Jag gjorde en granskning av mekkat för något år sedan och hittade… inget. INGET.

Men, glädjande nog ska ju Väla snart bygga ut igen! Hurra! De ska lägga tja, några miljarder på byggnaden som redan är knökfull av konsumtion. Så nu ska väl ändå hållbart mode komma in i modets mekka?

Nope. Inte nu heller.

För att avsluta min lilla rant mot Skånes konsumtionsplats vill jag säga att, ja, det har en hållbarhetspolicy de med! Dock innehar den enbart något om biodlingar på taken, sociala hållbarhet och något flummigt om arbetstider. Inget, absolut inget om hållbara kläder, skor, väskor och människor som arbetar med det.

Dags att kliva ner från makttronen och komma ner på jorden lite, eller, Väla?

2 Comments

  • Ja!!!! Väla Stig ner
    Arbetade där för många år sedan. De man arbetade mycket med var elförbrukning och belönade hyresgäster som kunde sänka sin förbrukning. Man arbetade även mycket med att sopsortera nitiskt vilket är vettigt men det är fokus utåt på konsumera mera.
    Fast fashion is the Väla way!
    Omodernt 🙁 och tråkigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!