Varför ska vi välja schampokakor?

Trenden med schampokakor har fullkomligt exploderat och den är definitivt här för att stanna. Är du sugen på att veta mer om schampokakan och varför den anses vara betydligt bättre för miljön än traditionellt schampo? Då ska du fortsätta läsa här! 

För bara ett par år sedan var hippiestämpeln ett faktum om du valde att tvätta håret med schampokaka men de senaste åren har något hänt och nu har plötsligt både trendfaktor och utbud tagit ett gigantiskt steg framåt. Numera hittar du ett varierat utbud av tvålschampon där både innehåll och utseende är anpassat efter olika tycken och smak.  

Vad vi pratar om här är alltså schampo i fast tvålform som framförallt består av vårdande oljor och rengörande ämnen. Många gånger är innehållet helt naturligt och det finns specialanpassade kakor för olika hårtyper.  

Största anledningen till att schampokakan blivit en snackis och något många testar just nu är troligtvis att den har betydligt fler fördelar än traditionellt schampo när det kommer till miljö- och klimatslitage.  

Några miljöfördelar med att byta till schampokaka 

  • Du slipper onödiga förpackningar och det finns flera varianter som kommer i redan återvunna pappersförpackningar som dessutom självklart går att återvinnas igen.
  • Ett traditionellt schampo innehåller vanligtvis en hel del vatten och schampokakan innehåller inget av den varan. Vi behöver alltså INTE bidra till att vatten onödigt skickas kors och tvärs över kontinenten. 
  • En schampokaka varar betydligt längre än ett traditionellt schampo. Nyköp minskar alltså. 
  • Den väger mindre och tar mindre plats vilket gör den betydligt smidigare och smartare att transportera. 
  • De innehåller ofta 100% naturliga ingredienser och många satsar på ekologiska råvaror.  

En bra sak att tänka på om du funderar på att byta är att håret ofta behöver en invänjningsperiod så ge inte upp efter första försöket. Dessutom har de olika kakorna väldigt varierande egenskaper så det kan ta ett par försök innan du hittar just den produkt du trivs allra bäst med.  

Så här använder du en schampokaka:  

Se till så att håret är helt blött. 

Gnugga sedan schampokakan mot håret – då bildas ett lödder. Börja framme i pannan och följ sedan hårfästet ner mot nacken.  

Massera in löddret över hela håret och hårbotten.  

Skölj ur som vanligt.  

Odacité

 

552M Soap Free Schampoo Bar, 333 kr. 

552 miljoner schampoflaskor av plast hamnar varje år i soporna och det vill Odacité vara med och förhindra med sin schampokaka, namnet syftar just till mängden plastskräp vår hårvård för med sig. Detta är en riktig lyxvariant som slagit igenom stort över hela världen.  

Organics by Sara 

Soap Hand Hair Body, 149 kr.  

Innehåller enbart ekologiska ämnen och är speciellt framtagen för dig med känslig hud/hårbotten och precis som namnet avslöjar passar den perfekt att använda till både händer, kropp och hår.  

Foamie 

Kiss me Argan, 69 kr.  

Passar torrt och frizzigt hår allra bäst. Innehåller mjuk- och glansgörande oljor som arganolja och olja från mangokärnor.  

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!