Gör näringsrika och naturliga kroppsoljor till en självklar del av din duschrutin. Men vad gör de olika oljorna? Det har vi självklart kollat in!

Oavsett årstid mår huden riktigt bra av att få lite extra tillskott i form av både näring och vitaminer. En kroppsolja hjälper till med precis det, plus att den verkar mjukgörande och ger dig en både återfuktad och välmående hud. Vi väljer oljor med naturliga och allra helst ekologiskt odlade ingredienser. Detta för att undvika onödiga kemikalier från både besprutning och tillverkningsprocesser.

Olika oljor bidrar med olika egenskaper. Här är en guide över några av de vanligaste varianterna och vad du kan förvänta dig av dem. 

Kokos

Kokosoljans främsta egenskap är att den är antibakteriell. Därför passar den mycket bra att använda på hud som är inflammerad och/eller irriterad. Den tillför huden massor med näring och fukt. En del tycker att kokosoljan har en för fet känsla – det är helt enkelt en smaksak. Den passar också utmärkt för att reparera slitet hår och fräsch upp uttorkade nagelband.

Argan

Arganoljan är mest känd för att den har så bra och återfuktande effekt för håret – vilket är precis samma effekt den har på kroppen. Det är en lätt olja som snabbt sjunker in i huden. Den innehåller massor av näring och framförallt reparerande vitamin E. Den är även känd som anti-age produkt för både kropp och ansikte då många upplever att den minskar fina linjer och reparerar skadad hy.

Mandel

Mandelolja är en av de vanligaste ingredienserna i kroppsoljor. Den är halvfet och passar utmärkt för dig med både torr och känslig hud. Det är en mild och snäll olja som även funkar utmärkt att använda på torra barnkroppar. Extra plus är att den går att använda till både hårinpackning och sminkborttagning.

Jojoba

Jojobaoljan fungerar för de flesta hudtyper. Den sjunker snabbt och lätt in i huden. Oljan utvinns från Jojobabusken som växer bland annat i Kalifornien. Den har antibakteriella egenskaper och fungerar fint att använda även på mycket känslig hud.

Sesam

Sesamolja tränger snabbt in i huden och passar de allra flesta hudtyper. Enligt ayurvedisk tradition balanserar den lymfsystemet och smörjer och mjukar upp muskler och leder.

189 kr/100 ml, Weleda.

Innehåller sesamolja som verkligen mjukgör. Doften är lugnande lavendel vilket gör denna kroppsolja perfekt att avsluta dagen med. Innehåller framförallt ekologiskt och rättvist odlade råvaror.

129 kr/100 ml, Maria Åkerberg.

Ren kallpressad och ekologiskt certifierad mandelolja lämnar huden mjuk och återfuktad. Passar till både kropp, hår och ansikte. En prisvärd favorit!

639 kr/100 ml, Rms.

En lyxolja som bland annat innehåller en mix av jojoba- och kokosolja för att göra huden mjuk och återfuktad samtidigt som den stimulerar hudens förmåga att reparera sig själv. Ingredienserna är ekologiska och garanterat giftfria.

500 kr/100 ml, Karmameju.

Innehåller ekologisk olivolja, mandelolja och rikligt med vitamin E för att effektivt motverka torrhet och skapa en fastare hud.

399 kr/100 ml, Organics by Sara

Basen är mandel- och jojobaolja. Både går lätt in i huden och jobbar effektivt med både yttorrhet och längre ner i huden. Alla ingredienser är ekologiskt odlade.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!