WE KAER: FAIRLY

Namn: FAIRLY

Är: Ett rättvist företag som säljer sängkläder och hemtextil av ekologisk hampa och lin, producerat i södra Indien där 10 procent av vinsten går till de som syr produkterna.

Grundades: 2018 av Josefine Luthman. Josefin har ett långt förflutet inom mode och textil – hon har bland annat jobbat som stylist och har en kandidatexamen i modevetenskap. Men efter en designpraktik i Indien valde hon att jobba uteslutande med rättvis hemtextil.

Mer FAIRLY: @FAIRLY.SE,  Fairly.se

”Jag hade precis börjat på en ’minimalist’-resa när jag åkte till Indien och fick verkligen en ögonöppnare för hur privilegerad jag är som kan välja att konsumera mycket eller lite. Hur kan jag sluta köpa saker när de enda som personerna jag träffade önskade sig var att jobba och tjäna mer?”

Hej Josefin Luthman, grundare av FAIRLY. Sälj in FAIRLY på 50 ord till de som inte har koll!
– Jag startade FAIRLY för att erbjuda ett transparent företag för mina kunder, där rättvisa löner och arbetsförhållande alltid går först. FAIRLY säljer sängkläder och hemtextil av ekologisk hampa och lin, producerat i södra Indien. FAIRLY står för en mer rättvis vinstfördelning och därför går 10% av vinsten till de som syr produkterna.
Hur och när föddes FAIRLY?
– När jag gjorde designpraktik för en välgörenhetsorganisation i Indien under 2018. Jag var där i fyra månader och arbetade med textildesign och hantverk med personer som lever i utsatta områden, bland annat  i det som kallas leprakolonier, byar för leprasjuka och deras familjer. Många människor hamnar i utanförskap på grund av sjukdomen och det finns en stigma vilket gör att många har svårt att hitta ett arbete. Där träffade jag flera personer som försökte försörja sig genom korta osäkra projekt inom sömnad och hantverk. Det var där tanken föddes om att skapa ett varumärke där jag kan erbjuda säkerhet genom skäliga löner och där vinsten av produkterna även gynnar dem som arbetar. Vilket känns väldigt rimligt kan jag tycka, men tyvärr är det inte så det ser ut inom textilbranschen i stort.
Varför behövs FAIRLY?
– Det behövs transparens inom textilbranschen över lag, men mycket fokus ligger på mode och kläder. Trots det så stod hemtextil för ungefär en tredjedel av konsumtionen av textil i Sverige under 2021, och det var också den textilprodukt som ökade mest under pandemin. Jag vill visa att det är människor bakom alla dessa produkter, att vi måste förstå värdet av de vi köper och i och med det bidra till slow consumption. Jag har skapat en plattform och webshop där du som kund enkelt ska veta att produkten är okej, ur både sociala och miljömässiga aspekter. Det går hela tiden att förbättra sig, och det jobbar jag hårt med att försöka uppnå! Jag jobbar nära min vän Syamala som just nu sköter produktionen i Indien och tillsammans hoppas vi kunna sysselsätta fler personer och kunna erbjuda skäliga löner och arbetsvillkor. Jag vill att ett minimum är en levnadslön, det vill säga en lön som de kan klara sig på, till skillnad från minimumlön som endast är det minsta jag måste betala. 

 ”Det behövs transparens inom textilbranschen över lag, men mycket fokus ligger på mode och kläder. Trots det så stod hemtextil för ungefär en tredjedel av konsumtionen av textil i Sverige under 2021, och det var också den textilprodukt som ökade mest under pandemin”

Vad är roligast med att driva FAIRLY?
– Det roligaste är att jag får hålla på med något jag brinner för, såklart! Jag har möjlighet att hjälpa människor genom mina produkter, och från vad jag får höra från mina följare på sociala medier så tycker också de att det är viktigt, vilket gör att jag vill fortsätta utveckla FAIRLY.
Finns det någonting som kan få dig att vilja kasta in handduken?
– Kort svar, nej. Jag har drivit olika företag sedan jag var 18 år. Det här är första gången som jag känner att jag inte kan ge upp, jag känner människor som jag vill ska få en bättre tillvaro på grund av FAIRLY, som inte ska behöva oroa sig över att deras barn inte ska ha råd att gå i skolan, jag tänker inte ge upp den idén.
Dröm fritt – hur ser företaget ut om fem år?
– Målet med FAIRLY har alltid varit att vara en plattform för rättvis produktion, så om fem år ser jag att vi har en större produktion av hemtextil i Indien och har råd att sysselsätta fler personer året runt och med levnadslöner som ett absolut minimum. Tillsammans med min sambo, som har familj med kaffeplantage i Colombia, har vi också planer på att utöka till kaffe någon gång i framtiden.
Hur ska vi tänka kring vår textilkonsumtion vs. att många är beroende av den för sitt levebröd, har du något bra tips?
– Jag hade precis börjat på en ’minimalist’-resa när jag åkte till Indien och fick verkligen en ögonöppnare för hur privilegerad jag är som kan välja att konsumera mycket eller lite. Hur kan jag sluta köpa saker när de enda som personerna jag träffade önskade sig var att jobba och tjäna mer? Det viktigaste tror jag är att vi förstår värdet av de produkter vi köper. Ett örngott för 50 kr? Det är råvara, transport, tillbredning av tråd och tyg, färgning, tillskärning och sömnad. Och i allt det där ska människor få betalt, och med det menar jag tillräckligt betalt. Så hur rättfärdigar vi de där 50 kr som ett rimligt pris? Det går inte. Jag tror vi måste minska vår konsumtion, absolut. Men när vi köper något nytt, så ska vi också tänka efter hur det kommer sig att det kostar vad det kostar. Jag tror vi måste vara kritiska och fråga oss en gång till ”behöver jag verkligen det här?” och i så fall, är jag beredd att betala ett skäligt pris för det? Anledningen med FAIRLY är ju att visa på att de där extra kronorna inte bara går till min vinst. Utan dit där jag tycker att den ska, till dem som gör jobbet.

”Ett örngott för 50 kr? Det är råvara, transport, tillbredning av tråd och tyg, färgning, tillskärning och sömnad. Och i allt det där ska människor få betalt, och med det menar jag tillräckligt betalt. Så hur rättfärdigar vi de där 50 kr som ett rimligt pris? Det går inte.”
Påslakanset Litet Moln.
Påslakan Moln.

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!