WE KAER: Frida Berry Eklund

Foto: Appendix Fotografi

Namn: Frida Berry Eklund

Är: Talesperson och verksamhetsledare för miljöorganisationen Våra barns klimat  och grundare av den internationella koalitionen Our Kids Climate. 

Aktuell: Som medgrundare till det interaktiva verktyget Klimatkollen som jämför utsläppen i landets kommuner och visar upp klimatdata på ett enkelt sätt.

Kolla in Klimatkollen här!

Mera Frida: @klimatfrida, @vårabarnsklimat och @ourkidsclimate

 

”Vi tycker att information om Sveriges klimatarbete ofta är svår att hitta, krånglig att förstå och nära omöjlig att jämföra. Det ska Klimatkollen ändra på!”

Berätta – vad är Klimatkollen?

Klimatkollen är ett interaktiv verktyg som visar utsläppen i landets kommuner jämfört med Parisavtalet, anpassad för att delas i sociala medier och läsas i mobilen. Vi visar upp klimatdata för medborgare. Vi tycker att information om Sveriges klimatarbete ofta svår är att hitta, krånglig att förstå och nära omöjlig att jämföra. Det ska Klimatkollen ändra på!

Hur uppstod idéen?

 – Originalidén kom ifrån en konversation mellan oss i Våra barns klimat och Klimatklubbens grundare, och en enkät vi gjorde våren 2021 i våra nätverk. Vi ställde frågor om hur enkelt våra följare tyckte att det var att veta hur det går med klimatomställningen lokalt. Svaret var att många tyckte att det var svårt! Idén bakades sedan om när jag och opinionsbildaren och kommunikationsproffset Ola Spännar möttes på en fika under förra sommaren. Vi delade en gemensam frustration över hur mycket bra data, fakta och forskning som finns därute och som borde tillgängliggöras. Men också hur svårt det är att veta vad partiernas politik faktiskt leder till – tar deras förslag oss mot Parsiavtalets mål eller ej? Tillsammans med ett gäng smarta nyckelpersoner, har vi sedan utvecklat en betaversion av Klimatkollen. Nu hoppas vi få in mer finansiering för att kunna utveckla sajten och visa upp ännu mer klimatdata. 

Vad är er förhoppning med Klimatkollen?

– Att bidra till en mer faktabaserad debatt, skarpare åtgärder, mer lokalt engagemang och i slutändan att få ner våra klimatutsläpp i linje med Parisavtalet. Det är vi skyldiga våra barn som har rätt till en frisk planet och ett klimat i balans.  

Någon kommun som utmärker sig med fina siffror?

– Mönsterås är en mönsterkommun.  I alla fall närmar sig utsläppsminskningarna de senaste fem åren vad som krävs för att vara i linje med Parisavtalet. 

Någon som verkligen borde skärpa till sig?

– Ja, de 47 kommuner där utsläppen ökat sedan vi skrev på Parisavtalet. Där ligger Timrå och Munkedal i bottenligan med en genomsnittlig ökning av koldioxidutsläppen de senaste fem åren på mer än 10 procent. För mig väcker det här många frågor som behöver besvaras av ansvariga politiker.

Vad kan vi som invånare göra för att påverka kommunen där vi bor?

– Ställ frågor! Inte minst inför valet i september. Vilka politiker på valbar plats kommer att agera för att utsläppen ska minska i linje med Parisavtalet? För Sverige nationellt innebär det cirka 21 procent utsläppsminskningar per år från och med i år. Vilka åtgärder kommer de genomföra? 

Handen på hjärtat – hur klimat-hoppfull är du inför framtiden?

– Hur hoppfull jag känner mig beror på dag och hur mycket klimatnyheter jag konsumerat. Oavsett dagsform praktiserar jag aktivt hopp – att skapa hopp genom att engagera mig och använda de verktyg jag har för att påverka riktningen. 

”Timrå och Munkedal ligger i bottenligan med en genomsnittlig ökning av koldioxidutsläppen de senaste fem åren på mer än 10 procent. För mig väcker det här många frågor som behöver besvaras av ansvariga politiker.”

Kaer är ett onlinemagasin som vill uppmuntra till mer genomtänkta vardagsval. Att göra skillnad behöver inte vara svårt – tillsammans skapar vi förändring!